Kraamzorg

Sinds 2000 ben ik kraamverzorgende en heb een affiniteit met natuurlijke verzorging. Na 12 jaar ervaring bij verschillende kraamzorgorganisaties ben ik eind 2012 een zelfstandige praktijk begonnen. Om mijn kennis up to date te houden neem ik regelmatig deel aan bijscholingen. In 2013 heb ik het certificaat Natuurlijke Kraamzorg gehaald, deze vorm van kraamzorg past helemaal in de groene gedachte van het heden en heeft mij geleerd op een duurzame wijze zorg te verlenen.

Een kindje krijgen is heel bijzonder, maar kan ook voor veel vragen en onzekerheid zorgen. Daarom ondersteun ik ouders graag in deze mooie tijd om er optimaal van te kunnen genieten. De inschrijving gaat via www.kraamzorg1op1.nl, zij hebben contracten met bijna alle zorgverzekeraars. Ik werk met collega’s kraamverzorgende (meestal ook van Natuurlijke kraamzorg) samen. Wij verzorgen elkaars back-up. Op deze manier bent u altijd verzekerd van goede en professionele begeleiding.

Het kennismakingsgesprek
Na uw eerste bezoek aan een verloskundige of arts kunt u zich bij mij per e-mail aanmelden voor een kennismakingsgesprek. Nadat ik uw aanvraag heb ontvangen zullen we samen op zoek gaan naar een geschikt moment voor het kennismakingsgesprek bij u thuis.

Tijdens de kennismaking zal ik toelichten wat kraamzorg in het algemeen inhoudt. We bespreken onder andere de gewenste hoeveelheid uur kraamzorg. Verder krijgt u duidelijkheid over de voorbereidingen en wat u van mij als kraamverzorgende kunt verwachten. Tevens wil ik u graag uitleggen wat Natuurlijke Kraamzorg inhoudt, zoals persoonlijke begeleiding, borstvoeding, warmtezorg voor moeder en kind, verschonen zonder warmteverlies, baby wikkelen, voorspellende regelmaat en ritme, huid op huid contact, natuurlijke kleding en materialen, gezonde voeding, rust en natuurlijke verzorgingsproducten. We kunnen samen bespreken wat jullie wensen zijn voor Natuurlijke Kraamzorg.

Kosten: een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend

Intakegesprek
Om ons goed voor te bereiden op de kraamperiode zal een intakegesprek plaatsvinden, dit zal uiterlijk in de 35e week van de zwangerschap zijn. Het intakegesprek aan huis is bedoeld om te controleren of alles duidelijk is en om één op één afspraken te maken over de te verlenen zorg. In dit gesprek maken wij onder andere praktische afspraken, zoals: wanneer u mij kunt bellen, het te verwachten aantal zorguren en welke spullen u nodig heeft voor de kraamperiode. We maken persoonlijke afspraken waar jullie je prettig bij voelen , zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat u optimaal van de kraamperiode zult genieten. Tevens wil ik jullie als daar behoefte aan is, advies geven over een natuurlijke babyuitzet. We bespreken de mogelijkheden en ik neem wat materialen mee als voorbeeld.

Kosten: het intakegesprek wordt doorgaans volledig vergoed door uw zorgverzekeraar

Kraamperiode
Mijn zorg aan jullie nieuwe gezinslid en natuurlijk ook voor jullie zelf begint bij de bevalling of als jullie thuiskomen uit het ziekenhuis. Ik help jullie bij het verzorgen van jullie kindje en ook bij het geven van eventuele borstvoeding begeleid ik. Mijn zorg omvat:

  • Jullie als ouders leren hoe jullie het kindje kunt verzorgen;
  • Verzorging, gezondheid en welbevinden van moeder en kind (medische controles, voeding, hygiëne, rust);
  • Begeleiding bij borstvoeding;
  • Dagelijkse zorg voor lichte huishoudelijke werkzaamheden;
  • Eventuele oudere kinderen geleidelijk betrekken bij de zorg van hun nieuwe broertje of zusje;
  • Kraamdossier dagelijks bijhouden
  • Goed overleg en samenwerking met de verloskundige en mantelzorgers;
  • Overige afspraken die wij tijdens het intakegesprek hebben opgesteld.

Kosten: zorgverzekeraars vergoeden kraamzorg standaard 49 uur, verdeeld over 8 dagen (volgens LIP)

Sinds 2006 geldt het landelijk indicatie protocol (LIP). Daar staat precies in op hoeveel uur zorg u recht heeft. Zie ook www.knov.nl

Overdracht aan consultatiebureau
Als afsluiting van de kraamperiode van 8 dagen vindt de overdracht aan een consultatiebureau plaats. Samen bespreken we de kraamweek en sluiten het kraamdossier af. Ik kan u indien gewenst ook in contact brengen met een Antroposofisch consultatiebureau in uw regio.

Indien jullie daar behoefte aan hebben kunnen wij afspraken maken voor bijvoorbeeld een telefonisch consult, begeleiding bij borstvoeding of het bijkopen van nazorguren.

Kosten nazorguren: €45 per uur + € 0,19 (per KM) kilometervergoeding

Kosten telefonisch consult: €20 per gesprek

Kosten begeleiding bij borstvoeding: zie kosten nazorguren